Viikatekiven heimo (Tulen ja Jään Laulu)
Eteläniityillä asuvat lammaspaimenet muodostavat löyhän heimon, jota yhdistää saman kulttuurin ja elinkeinon lisäksi myös joukko yhteisiä rituaaleja ja uskomuksia. Heimolla ei ole varsinaista johtajaa sillä jokaista taloa johtaa talon isäntä joka on sukukuntansa päällikkö. Viikatekiveksi kutsutulla kulttipaikalla nämä suurmiehet kokoontuvat ajoittain päättämään yhdessä asioistaan tai vain juhlimaan vuosien kulumista, hyvää lammasvuotta ja muita merkkitapahtumia.
Kulttuuri
Muista Länsivartion villeistä poiketen Viikatekiven heimo asuu taloissa, viljelee maata, kutoo kankaita ja takoo rautaa, sekä jopa puhuu yleiskieltä ymmärrettävällä tavalla. He eroavat kuitenkin rotkon itäpuolella Yövartion mailla asuvista ihmisistä siinä, että he eivät tunnusta ketään kuninkaakseen, eivät maksa veroja kellekään eivätkä yleensä ottaen pidä lordeja tai kuninkaita. He eivät myöskään viljele viljaa tai jauha siemeniä jauhoiksi, vaan se vähän maa mitä heillä on viljeltäväksi on pyhitetty juureksille ja lehtikaalille. Suurimman osan ravinnostaan he kuitenkin saavat kasvattamistan lampaista.
Viikatekiven heimon parissa talokunnan päämies, talon isäntä, on kuningas omassa taloudessaan ja sukukuntansa päällikkö, jonka alamaisia hänen koko perheensä ja palvelusväkensä on. Joskus isännän kuoltua päämiehen paikan saattaa ottaa myös emäntä, mutta olennaista on se, että sukukunnan päällikkö on aina soturi. Hänen vastuullaan on suojella taloa, aseistaa poikansa ja renkinsä, sekä johtaa heidät taisteluun jos suvun elinkeino tai kunnia on uhattuna.
Kaupankäynti
Vaikka kaikki Viikatekiven miehet, ja osa naisista, ovatkin tarvittaessa sotureita on kaupankäynti heimon pääasiallinen vuorovaikutuksen muoto naapurien suuntaan. Kauppa on myöskin tärkeä osa sukujen elinkeinoa ja varautumista talven varalle. Viikatekiven heimo käy kauppaa niin Purppuraheimon luolamiesten, kuin myös rotkon itäpuolella asuvien Yövartion maiden asukkaiden kanssa. Huhut, ja kauniimpien vaimojen kauloja koristavat meripihkakorut, kertovat joillakin heistä olevan kauppasuhteita myös pelättyihin Mursumiehiin.
Viikatekiven tärkeimpiä kauppatavaroita ovat lampaan juusto, maito ja villa. Vastineeksi he hakevat erityisesti jalometalleja koristeikseen, terästä aseikseen, jauhoja ja lehmänmaitoa leivonnaisiin, sekä kankaita ja turkiksia vaatteikseen. Heidän kauttaan kulkee joskus myös harvinaisempaa tavaraa, kuten meripihkaa, mursunhampaita ja orjia, joskin näihin kauppoihin ulkopuolisten on vaikea päästä käsiksi.
Sodankäynti
Jokaisessa talossa on talon päälliköllä vähintään rautapaita, kypärä, kilpi, keihäs ja miekka tai kirves. Tämän lisäksi lähes jokainen talokunta pystyy aseistamaan asekuntoiset miehensä kilvillä, keihäillä ja jousilla. Vaikka yhdestä talosta asekuntoisia miehiä ei usein löydykään kuin kourallinen, niin tarvittaessa naapurusto pystyy hyvin nopeasti keräämään kasaan kymmeniä varustettuja miehiä ja koko heimon aseellinen voima lienee helposti satoja miehiä. Aseiden ja soturien määrästä huolimatta varsinaiset sodat ovat harvinaisia. Viimeksi useamman kuin muutaman talokunnan miehet nähtiin yhdessä armeijassa toista sataa vuotta sitten, sillä heimolla on harvemmin syytä taistella muutoin kuin ryöstäjiä vastaan, jotka eivät liiku heimon mailla avoimesti, suurilla joukoilla ja muutenkin pyrkivät välttämään taisteluita raskaasti aseistettujen Viikatekiveläisten kanssa.
Sotien sijasta pienemmät vihanpidot ja kahakat yksittäisten päälliköiden välillä on arkipäivää. Tyypillisesti kun riidan aihe löytyy kerää kukin sukukunta kourallisen oman talokunnan miehiä, naapureita ja sukulaisia kentällä ja riita sovitetaan verisellä yhteenotolla. Vaikka yhdessä taistelussa ei ehkä olekaan kuin tusinan miestä kummallakin puolen ovat tälläiset pienet taistelut niin tavanomaisa, että Viikatekiven aikuisten miesten joukossa kilven kanssa kaatuminen on ylivoimaisesti yleisin kuolinsyy. tästä johtuen vähäinenkin määrä Viikatekiven sotureita voi olla kova vastus kenelle tahansa, sillä jokainen soturi aivan nuorimpia lukuun ottamatta on lukuisten sukutappeluiden veteraani ja kokenut aseidensä käytössä.
Henkilöitä
Varna Variksenhammas - Kivikalan heimon oppaana toiminut itsenäinen sotapäällikkö. Johtaa noin kolmeakymmentä poikkeuksellisen taitavaa ja hyvin varustettua villisoturia, jotka taistelevat pitkäjousilla.
Katryn - Viikatekiven heimon pakolainen.
Aryn - Viikatekiven heimon pakolainen. Katrynin kymmenvuotias poika.
Rudi - Viikatekiven heimon pakolainen. Katrynin neljävuotias tyttö.
Jayk - Viikatekiven heimon pakolainen. Katrynin kolmevuotias poika.